Když se rozhodnete pro radikální změnu ve svém životě, která se pojí především se změnou v oblasti postavy a problémových partií, je to vždy veliký krok. Nejde totiž jen o to, abyste začali na několik týdnů držet drastickou dietu, zhubli přebytečná kila, která vás tíží a pak se vrátili zpět do běžného režimu. Pokud půjdete touto cestou, nečeká vás totiž vysněná postava na moc dlouho. Užijete si s ní svou chvilku slávy, ale po určité době a po návratu k nezdravému stravování se dostaví nepříjemný jo-jo efekt. A můžete pak začít zase od začátku.
Nevěště hlavu, nebude to tak zlé. Stačí na to jít chytře. Moc dobře chápeme, že jsou v našem životě některé neřesti, které si zkrátka nechceme a nemůžeme odpustit, jinak by nám zdravý životní styl působil spíše smutek, než radost. A v psychice vězí základ každé takové velké proměny. Proto se místo zklamaného vyškrtávání čokolád a bonbonů z našeho nákupního seznamu, pojďme blíže podívat na možnosti, jak můžeme naše oblíbené dobroty nahradit, abychom si užili svou chvilku hřešení a zároveň nepřibírali na váze.
Hlavním problémem je určitě cukr. Cukr je obsažen v drtivé většině průmyslově zpracovaných potravin, které denně konzumujeme. Dokonce i tam, kde bychom ho vůbec nečekali. Je však velmi drastické stát se ze dne na den cukr-free člověkem, proto postupujme po malých krocích. Zaprvé, místo toho, abychom sladili naše nápoje a dezerty klasickým bílým cukrem, přejděme na třtinový. Potom vyměňme i tento cukr za přírodní sladidlo, které je zdravé a neobsahuje tolik škodlivých látek – může to být například agávový sirup nebo březový cukr – xylitol Nakliceno.
Když jsme vyměnili sladké na méně sladké a zdravější, můžeme si poradit i s moukou. Obyčejná bílá mouka je něco jako lepidlo pro naše střeva. Místo ní zkuste příště upéct koláč nebo bábovku ze špaldové mouky. Spolu s moukou můžeme postupně nahradit i obyčejné bíle pečivo celozrnným nebo ideálně žitným.